Talentklassen

Iedereen heeft talent! Mavo Doorn daagt jou uit om jouw talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Wil jij weten hoe sportief, creatief, onderzoekend of ondernemend je bent? Op Mavo Doorn krijg je in de Talentklassen volop de kans. 

In het Voortgezet Onderwijs maken jullie enkele belangrijke keuzes. VMBO-leerlingen kiezen na het tweede leerjaar hun sector en HAVO-leerlingen kiezen na het derde leerjaar hun profiel. Alle leerlingen kiezen na hun eindexamen een richting in het MBO of HBO. Bij het maken van die keuzes is het belangrijk om te weten wat jouw talenten zijn. Om je goed op die keuzes voor te bereiden werken we op Mavo Doorn met Talentklassen.

01_logo_talentklassen_algemeen

Talentklassen
In het eerste en tweede leerjaar kies je vier keer per schooljaar een Talentklas voor het volgende blok. Eén keer in de week staat Talentklas op het rooster. Dan zit je niet in je gewone klas, maar ga je samen met anderen die dezelfde interesses hebben twee extra uren aan het werk. Je kunt  daarbij kiezen uit Sport, Kunst & Expressie Beeldend, Wetenschap & Techniek, Ondernemen, Mens & Gezondheid.

Omdat we graag willen dat je verder kijkt dan jouw neus lang is, willen we dat je per schooljaar voor tenminste twee verschillende Talentklassen kiest. In de Talentklassen krijg je (gast)lessen, workshops, clinics, presentaties en nog veel meer. Zo ontwikkel je belangrijke vaardigheden zoals samenwerken, organiseren en presenteren. Vaardigheden waar je tijdens jouw studie, maar ook straks in jouw beroep veel aan hebt.

07_mens_gezondheid

Talentklas Mens & Gezondheid
Vind jij het leuk om bezig te zijn met ouderen, kinderen, verzorging en voeding? Geef je dan op voor de Talentklas Mens & Gezondheid. Je leert over gezonde en ongezonde voeding en gaat aan de slag met het voorbereiden van een (gezonde) maaltijd.

We houden ons ook  bezig met het organiseren van bijvoorbeeld een spelmiddag voor ouderen of een voorleesmiddag voor kinderen. Dat wat je bij Mens & Gezondheid leert, breng je direct in de praktijk!

06_ondernemen

Talentklas Ondernemen
De naam zegt het al. Wil jij misschien later een eigen bedrijf beginnen? Zie jij makkelijk oplossingen in plaats van problemen en vind jij organiseren leuk? Dan is de Talentklas Ondernemen echt wat voor jou!

Bij de Talentklas Ondernemen ga je de kennis en vaardigheden die horen bij het ondernemerschap ontdekken. Door te onderzoeken, te experimenteren en door te reflecteren ontdek je waar jouw talenten liggen. We kijken naar aspecten als verkopen, presenteren, kansen zien en kansen zoeken. Je onderneemt niet alleen binnen de school, maar gaat op onderzoek uit in Doorn en bij diverse bedrijven in de omgeving. Bij Talentklas Ondernemen ontdek jij welke talenten jij hebt en hoe die aansluiten bij het ondernemerschap.

transformatie10_wetenschap_techniek

Talentklas Wetenschap & Techniek
Vraag jij je regelmatig af hoe dingen werken en waarom iets is zoals het is? In de Talentklas Wetenschap & Techniek ga je samen met anderen onderzoeken hoe dat zit. Soms doe je dat met schroevendraaier en tang en soms met behulp van ICT, door te experimenteren, te meten, te bouwen en te onderzoeken. Bijvoorbeeld door te ontdekken hoe je fiets werkt en zelf reparaties uit te voeren.

Ook leer je met ICT-programma’s om te gaan en ga je aan de slag met fotoshop en digitale filmbewerking. Daarbij krijg je les van onze gastdocent Rik van den Broek. Klik hier en hier om een filmpje te bekijken. Voor deze Talentklas hoef je geen whizzkid te zijn, maar je moet vooral een gezonde dosis nieuwsgierigheid hebben.

09_sport

Talentklas Sport
Vind jij het leuk om naast de gewone gymlessen extra te sporten en kennis te maken met nieuwe takken van sport? Houd je er van om op een sportieve manier te leren samenwerken, leiding te geven, te organiseren en hulp te verlenen? Dan is de Talentklas Sport wat voor jou! Is de Talentklas Sport alleen voor leerlingen die goed kunnen sporten? Nee, we vragen ook andere vaardigheden!

Natuurlijk ben je iemand die het leuk vindt om allerlei sporten te doen. Je bent ook iemand die het leuk vindt om iemand te helpen en elkaar iets te leren. Als dit jou aanspreekt kun je terecht in de Talentklas Sport. Daar sport je veel, maar leer je ook beter samenwerken, organiseren, leiding geven, hulp verlenen, sportsituaties analyseren en improviseren. Klik hier voor een filmpje over Free-runnen van de Talentklas Sport.

 

2015-11-10-14-55-3504_expressie_beeldend

Talentklas Expressie Beeldend

Schilder en teken jij graag? Heb jij zin in het ontwerpen van mode? Heb jij interesse in wat anderen maken en vind je kunst bekijken de moeite waard? Kortom: ben jij graag bezig met creatieve technieken? Dan ben jij geknipt voor de Talentklas Expressie Beeldend!

In deze Talentklas leer je zelfstandig werken, samenwerken, presenteren, kritisch zijn en jezelf een mening vormen, naar elkaar luisteren en respect tonen voor elkaar en andermans werk. Wanneer je deel wilt uitmaken van een enthousiaste groep leerlingen die hun creativiteit en hun talenten willen ontwikkelen dan is de Talentklas Expressie Beeldend zeker wat voor jou!

Het wordt zeker niet saai, want ieder blok van negen weken wisselen we van thema en de daarbij behorende technieken. Je krijgt de kans om te ontdekken wat je leuk vindt, waar jij goed in bent en wat je verder wil ontwikkelen. Klik hier om een filmpje “Graffiti Me” te bekijken.